Anayasa Mahkemesi (AYM), 511 haftadır eylemde olan kayıp yakınlarını umutlandıran, kayıplarla ilgili cezasızlık sonucunu değiştirebilecek bir ilke imza attı.
1992’de zorla kaybedilen Hasan Gülünay’la ilgili dosyaya sivil toplum kuruluşları tarafından amicus curie (mahkemenin dostu-fahri danışman) sıfatıyla hukuki görüş sunulmasını kabul etti. Bunun üzerine de Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, TESEV, TİHV, İHD ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin de aralarında bulunduğu kuruluşlar ortak imzalı bir metni AYM’ye sundu. Şimdi AYM, sivil toplumun da görüşlerinden yararlanacağı başvuruda hak ihlali kararı verirse zaman aşımıyla kapatılan Gülünay dosyası yeniden açılabilecek ve zorla kaybetmeden sorumlu kamu görevlileri daha etkili şekilde soruşturulabilecek. 20 Temmuz 1992’de Tarabya’daki evinden işe gitmek üzere çıkan ve bir daha geri dönmeyen Hasan Gülünay’ın eşi ile çocuklarının başlattığı hukuk mücadelesi zorlu aşamalardan geçti. Ancak ailenin tüm çabaları sonuçsuz kaldı. Etkili bir soruşturma yürütülmedi, kaybetmeden sorumlu kişiler yargı önüne çıkarılmadı. Son olarak İstanbul Başsavcılığı, 2013 yılının başında Gülünay dosyasını 20 yıllık zaman aşımının dolduğu gerekçesiyle kapattı.
AYM’DEN BİR İLK
Geçen 21 yılda izine rastlanamayan Hasan Gülünay’ın eşi ve çocukları 8 Nisan 2013 tarihinde AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruda, etkin soruşturma yürütülmediği, devletin yaşam hakkıyla adil yargılanma haklarını ihlal ettiği savunulmuştu.
AİLELERE UMUT
AYM’nin gözaltında zorla kaybedilenlerle ilgili bu önemli adımı, 511 haftadır oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarının verdiği hukuk mücadelesi açısından önemli sayıldı. Şimdi gözler, AYM’nin sivil toplum kuruluşlarının ilettiği görüşten de yararlanarak vereceği karara çevrildi.