HDP, dün Diyarbakır’da yapılan toplantıda “Meclis faaliyetlerine katılmama” kararı verdi. Meclis İç Tüzüğü’nün “Milletvekillerinin Devamsızlığı” başlıklı 138. maddesi, mazeretsiz ve izinsiz olarak bir ay içinde beş bileşime katılmayan üyelerin milletvekilliklerinin düşürülmesini öngörüyor. Bunun için Meclis Başkanlık Divanı’nın durumu tespit ederek, Anayasa ve Adalet Komisyonu’na göndermesi ve Komisyon’un hazırlayacağı raporun, Meclis Genel Kurulu’nda en az salt çoğunluğun oyuyla kabul edilmesi gerekiyor.
VEKİLLİKLERİ DÜŞER
HDP’li vekiller “Meclis çalışmalarına katılmama” kararında ısrar ederlerse ve Meclis Başkanlığı “devamsızlık” nedeniyle ilgili süreci işletirse, cezaevinde tutuklu bulunan 9 HDP’li dışındaki diğer 50 HDP’linin vekillikleri TBMM kararıyla düşürülmüş olacak. Aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu cezaevindeki 9 HDP’linin tutukluluk hali ise “geçerli mazeret” sayılacak ve bu isimlerin vekillikleri devam edecek.
3 ay içinde ara seçim
Anayasanın “Ara Seçimler” başlıklı 78. maddesi ise Meclis’teki 550 milletvekilinin yüzde 5’ini oluşturan 28 sandalyenin boşalması halinde, üç ay içinde ara seçimlere gidilmesini öngörüyor. HDP’lilerin vekillikleri “devamsızlık” nedeniyle sona ererse, TBMM’de 50 sandalye boşalmış olacak ve Anayasada öngörülen ara seçim zorunluluğu ortaya çıkacak. Buna göre 50 HDP’li, 20 ayrı ilden seçilerek milletvekili olmuştu. Bu durumda vekilliklerin boşalacağı illerde seçim yapılabilecek.