Rabia Yılmaz / Birgün –İstanbul’un kuzeyini ranta açması ve yarattığı ekolojik tahribat nedeniyle büyük tepki çeken ve temeli 29 Mayıs 2013 tarihinde atılan 3 milyar dolar maliyetli 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu bugün düzenlenecek törenle açılıyor.
1408 metre açıklığı ve 2164 metre uzunluğu ile ‘dünyanın en geniş köprüsü’ olmasıyla övünülen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün temeli atıldığında büyük bölümü ormanlık alan olan bölgede, 39 aylık çalışmanın ardından geri dönüşü olmayan tahribatlar yaratıldı. Şehir plancıları ve mimarların sıkça eleştirdiği ve karşı çıktığı proje, İstanbul’un son ormanları ve su kaynaklarının önemli bir bölümünün bulunduğu alana inşa edildi.
Uzmanlar, 1. ve 2. Köprü yapımında orman alanları ve su havzalarının tahrip edileceğini ve yapılaşmaya açılacağı konusundaki uyarısını bu bu proje için de sıkça tekrarladı. İktidar, köprünün bölgedeki yapılanmaları teşvik etmeyeceğini, çevre yollarının da bölgeyi tahrip etmeyeceği ve tünellerle geçişin sağlanacağını söyledi. Ancak alınan kamulaştırma kararları ve kavşak noktalarının inşası ile sürecin belirtildiği gibi ilerlemediği de ortaya çıktı.
Tahribattan arda kalan: Ekolojik köprü
İstanbul’un kalan son ormanına bir hançer gibi saplanan ve ciddi tahribat yaratan 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu üzerine bir de hayvanların karşıdan karşıya geçmesini sağlamak için ekolojik köprü yapıldı.
Kuzey Marmara Otoyolu büyük bölümü ormanlık alandan, bazı bölümlerde ise 845 metreye ulaşan viyadükler üzerinden, havuzlu villalar arasından geçiyor.
3. Köprü’ye de Hazine garantisi
Yapımı 3 milyar dolara mal olan ve otomobiller için geçiş ücretinin 9,90 TL olarak belirlendiği 3. Köprü’yü 10 yıl 2 ay 20 gün süre ile işletecek olan IC İçtaş-Astaldi JV’ye günlük 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi verildi. Osmangazi Köprüsü için verilen ve büyük tepki çeken Hazine garantisinin 3. Köprü için de verilmesi, ‘dünyanın en geniş köprüsü’nün maliyetinin de kamuya yüklendiğini kanıtı niteliğinde.
‘Bizi kıskanıyorlar’ cümlesi reklamla pekişti
Açılış öncesi AKP tarafından 3. Köprü’yle ilgili hazırlanan reklam filmi de ‘çarpıcıydı.’ Reklamda iki yabancının, ‘’Tam bir mühendislik harikası. Dünyada böylesini görmedim. Bakalım Türkler daha neler yapacaklar” sözleri yer alıyor. Bu sözler Erdoğan’ın “Bizi kıskanıyorlar” sözlerine atıf olarak yorumlandı.
‘3 milyondan fazla ağaç kesilecek’
Kuzey Ormanları Savunması da (KOS) bugün açılışı yapılacak 3. Köprü’nün doğada yarattığı tahribata dikkat çekmek amacıyla dün Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
Kuzey Ormanları Savunması’ndan Seda Erhan, iki köprünün çözemediği trafik sorununun 3. Köprü ile çözülemeyeceğini belirterek şöyle konuştu: ‘’Köprüler trafiği azaltmaz, kendi trafiğini yaratır, çünkü köprülerin taşıdığı yolcu değil araçtır. İstanbul trafiğindeki sıkışıklık, toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması kaynaklamaktadır. 3. Köprü çözüm değil, çünkü su havzaları ve ormanlık alanlarda yeni yerleşim bölgelerine neden olacak. Artan nüfus, trafik sıkışıklığını çözemeyeceği gibi, suyumuzu ve havamızı tüketecek. 3. Köprü ulaşım projesi değil.’’
Bölgedeki yaşam alanlarının da tahrip edileceğini aktaran Erhan, “3 milyondan fazla kesilecek ağaç, ormanların yok olmasına, sellerin artmasına, içme suyu havzalarının daralması ve kirlenmesine, su havzalarının sığlaşmasına neden olacak’’ dedi.
‘Halkın cebinden ne çıkacak?’
Diğer projelerde olduğu gibi 3. Köprü’de de işletmeci şirkete Hazine garantisinin sağlandığını hatırlatan Erhan, ‘’Ekonomik kalkınma yalanlarıyla gerçekleştirilen bu projelerde kağıt üzerinde Hazine garantisi yokmuş gibi görünse de, Osmangazi Köprüsü ve 3. Havalimanı gibi 3. Köprü de, geçiş ve gelir garantileriyle Hazine’nin garantörlüğü altında. Yetkililer ‘Kamunun projeyi yaparken 5 kuruş ödemediği’ açıklamaları yapsa da, halkın cebinden çıkanı bilmeye hakkı var” ifadelerini kullandı.