İlk denetim testleri bilgilerin doğru olduğunu gösterdi.
2008 yılı itibariyle seçimler için kaydolan seçmenlerin nüfus bilgileri, ilgili data bankasının şifreleri kırılarak internete aktarıldı. İlk denetim testleri bilgilerin doğru olduğunu gösterdi.
Özellikle vatandaşlık numaralarının yayımlanmasıyla ülkede ticari yaşamın felç olabileceği öne sürülüyor. IP adreslerinin takibi yapılırken Romanya ve İzlanda ile de ilişkilendirilen veri bankasının içerdiği kimlik bilgilerinde, Türk seçmenlerin ad ve soyadları, adresleri, doğum yılı ve yerleri, hatta anne ve babaların adları, ikâmetgah adreslerinin yanı sıra vatandaşlık numarası da yer alıyor. Bu veriler özellikle “T.C. Kimlik Numarası” eşliğinde her türlü kişiye özel bilgiyi saklı olmaktan çıkarıyor.
Kimlik bilgilerini barındıran veri tabanını inceleyen Associated Press (AP) haber ajansı, “Sorguladığımız 10 TC kimlik numarasının 8’i listede doğru detaylarla birlikte yer alıyordu” dedi. AP, internete yüklenen veri tabanını “Bugüne kadarki en büyük kamuya ait bilgi sızıntısı” olarak niteledi.
Kırılan şifreler sonucu, ülkede toplumsal yaşamın altını oyabilecek bir güvensizlik ortamı yaratılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Böylece dolandırıcılar, başkalarının kimlik bilgileriyle iş kurabilecek, internette sipariş verebilecek, hatta kredi bile alabilecek. Siyasal sistemi ve toplumsal yaşamını altüst edebilecek bu “hacker saldırısının” MERNİS olarak bilinen merkezi nüfus idare sistemindeki şifrelerin kırılması sonucu gerçekleştirildiği sanılıyor.
Alman bilişim sektörünün ciddiyetiyle ünlü sitelerinden “heise Security”, eldeki bilgilerin 2008 veya 2009 yılındaki seçmen kayıtlarına dayandığını hatırlatırken, bu verilerin önce uluslararası alanda satışa sunulduğunu, daha sonra ise şifresiz biçimde internette yayımlandığını bildirdi. Aynı kaynak, bilgilerin tesadüfi yöntemle test edildiğini ve doğrulandığını da duyurdu. Ülkenin önde gelen gazetesi Süddeutsche Zeitung da dün akşam saatlerindeki bir haberinde olayı doğruladı. Haberde “hacker”ların Türk hükümetini nüfus bilgileri sistemini yeterince güvenli bir biçimde şifrelememekle suçladığına da dikkat çekildi.