Yumurtacılık sektörü inim inim inliyor
11 okunma

Yumurtacılık sektörü inim inim inliyor

ABONE OL
20 Ekim 2016 11:09
Yumurtacılık sektörü inim inim inliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, yumurta üreticilerinin sorunlarını TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme getirdi. Köksal, “Yumurta denilince Türkiye’de ilk akla gelen iller arasında yer alan Afyonkarahisar’da yumurtacılık sektörü adeta inim inim inlemektedir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında yumurta üreticilerinin sorunlarını anlattı.

ÜRETİCİDE TÜKETİCİDE DERTLİ

Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Afyonkarahisar’da da ekonominin can çekiştiğini kaydeden Milletvekili Köksal, “Afyonkarahisar’ın lokomotif sektörleri gıda mermer ve termal sektörünün sıkıntılar yaşadığı bu dönemde gıda sektörünün ihraç kalemlerinden olan yumurtacılık sektörü de adeta inim inim inlemektedir. Ülkemizde önemli ihracat ürünleri arasında yer alan Yumurta denilince Türkiye’de ilk akla gelen iller arasında Afyonkarahisar ve özellikle Başmakçı ilçesi yer almaktadır. Ancak ne yazık ki yumurtacılık sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi uzunca bir süredir sıkıntılar yaşanmakta. Sektördeki üreticilerin neredeyse tamamı zarar etmekte, firmalar batmakta ve bazı firmalarca İflas ertelemeler alınmaktadır. Üreticilerin zararının yanı sıra tüketicilerde yumurta gibi önemli bir besin kaynağını yüksek fiyatlarla almak zorunda kalıyorlar” dedi.

BİRLİK, VERGİLENDİRME VE GÜMRÜK SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ

Yumurta sektöründe ki en büyük sıkıntılardan birisinin tüm üreticilerin birlik çatısı altında toplanamaması olduğunu ifade eden Köksal, “Kurumsal işletmelerin sayısının artması lazım. 35-40 dolar bandında ihracat yapılan bir yumurta, bugün maalesef 19-20 dolar bandına düşmüş vaziyette. Ayrıca sektörde ki KDV sorunu da bir an önce çözüme kavuşmalı. İhracata gönderilen yumurtalardan dolayı çifte vergilendirmenin ve gümrük sorunlarının da çözüme kavuşturulması gerekir. Bu sıkıntı acilen çözülmelidir” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİYE TÜKETİCİYE KATKI SAĞLAYACAK ÖNERİ

Öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla süt dağıtıldığını hatırlatan Köksal, “Buradan Milli Eğitim Bakanına sesleniyorum. Bakanlık olarak her talebeye 1 yumurta kampanyası başlatarak dar boğazda olan yumurta üreticisini de bir nebze olsun rahatlatabilirsiniz. Ayrıca öğrencilerimizin de en iyi besin kaynaklarından olan yumurtayı tüketmesini sağlayabiliriz. Bu bile yumurtanın tüketiminde katkı sağlayacaktır” dedi.

İHRACAT ŞAMPİYONU 10 FİRMA İÇİNDEN  4’ÜİFLAS ERTELEME İSTEMİŞ

Köksal açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Geçen yıl Ayonkarahisar’da 70 milyon küsur yumurta ihracatı yapıldı. Şu anda Afyonkarahisar’da 30 milyon dolar civarında olan ihracatımız var. Bakın size önemli bir konunun bilgisini vereyim de işin ne kadar ciddi olduğunu siz düşünün. Afyonkarahisar’da Ege İhracatçılar Birliğinden davet alan 10 yumurta firmasından 4’ü iflas erteleme istemiş durumda. Siz ihracatçılar şampiyonu olmuşsunuz ama 10 firma içinde 4 firma iflas erteleme istemiş durumda.”

DEVLET TARAFINDAN NAKLİYE DESTEĞİ SAĞLANMALI

Yumurta ihracaatının canlanması için devlet tarafından nakliye desteği sağlanması gerektiğini belirten Köksal, “2014 yılında yumurta sektöründe Türkiye olarak, 400 milyon dolar olan ihracatımız, 2015 yılında 275 milyon dolara düştü. Gerek Rusya gerekse Irak’ta yaşanan sıkıntılar yumurtacılık sektörünü olumsuz yönde etkilemiş ve bu etkiler bugüne kadar da devam etmiştir. İhracatımızın yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştirdiğimiz Irak’taki sıkıntılar ve Rusya ile yaşadığımız sorunlar yüzünden yumurta ihracatımız düşüşe geçmiştir. Yumurtacılık sektörü için Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Afrika gibi ciddi alternatif pazarlar mevcut olmasına rağmen gemiler dolaşarak gittiği için bu coğrafyalara 45 günde varabilmektedir. Oysa Devlet tarafından nakliye desteği sağlanıp ürünlerin 20 günde bu bölgelere ulaştırılması sağlanırsa ihracaatın canlanması gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM KAPASİTESİ AYARLANMALI

Fazla üretilen yumurtaların üreticilerin zarar etmesine neden olduğunun altını çizen Köksal, “Tavuk yemi olarak kullanılan mısır başta olmak üzere birçok gider kaleminde artış yaşanması karşısında yumurta fiyatı düşüşü yüzünden üreticiler zor günler yaşamaktadır. Afyonkarahisar’da 15 bin yumurtlayan tavuk var. Bu üretim ve kapasite artışı olan başka bir sektör yok. Ancak iktidar tarafından yumurtacılık sektöründe üretim kapasitesi ayarlaması pazarlama staretejileri yapılmadığı ve yeni pazarlar açılmadığı için fazla üretilen yumurtalar üreticinin zarar etmesine neden olmaktadır” dedi.

BÖYLE GİDERSE YUMURTA ÜRETİCİSİ KALMAYACAK

Yumurta üreticilerinin çoğunluğunun kredi ve borçlarla boğuştuğunu dile getiren Köksal, “Bu şekilde zarar eden kredi ve borçlarını ödemekte zorlanan üreticiler için acilen önlem alınması gerekmektedir. Şuanda ciddi anlamda kriz yaşayan yumurta üreticileri için gereken tedbirler alınmazsa önümüzdeki dönemlerde korkarım piyasada yumurta üreticisi kalmayacaktır. Geçen yıl Silopi-Cizre’de çıkan terör olaylarından dolayı üreticinin ihracata göndermiş olduğu TIR’lar, Cizre’de yol kapalı olduğu için Habur’a geçiş yapamadı. Habur’a giriş verilmeyince satışı gerçekleştirilen yumurta, 20 gün orada bekledi. Zaten sıkıntı içinde olunun bir dönemde de bankalar kredileri keserek, ekonomik sıkıntı içinde olan yumurta üreticisi daha da zorlandı” diye konuştu.

Sarıyer Gözlem

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP