evden eve nakliyatistanbul evden eve nakliyat
sarıyer eşya depolama
Çay üreticisinden tepki
15 okunma

Çay üreticisinden tepki

ABONE OL
17 Mayıs 2016 16:41
Çay üreticisinden tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüm Köy Sen’den yapılan açıklamada, “Çay üreticisi yine şirketlerin insafına bırakıldı. Bakanlık yaş çay alım fiyatını belirlerken 200 bin çay üreticisini değil, üç beş çay şirketini düşünerek belirliyor. Çay üreticisi serbets piyasa değirmeninde öğütülüyor” denildi.

Binlerce çay üreticisinin beklediği ve dün 1.90 lira olarak açıklanan yaş çay alım fiyatına, üreticiden tepki geldi. Tüm Köy Sen’den yapılan açıklamada, “Çay üreticisi yine şirketlerin insafına bırakıldı. Bakanlık yaş çay alım fiyatını belirlerken 200 bin çay üreticisini değil üç beş çay şirketini düşünerek belirliyor” denildi.

Tün Köy Sen (Tüm Üretici Köylü Sendikası) Genel Başkanı Sadık Turan, yazılı bir açıklama yaparak, dün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanan 1.90 liralık fiyata tepki gösterdi.

“ÇAY ÜRETİCİSİ SERBEST PİYASA DEĞİRMENİNDE ÖĞÜTÜLÜYOR”

Bakanlığın 200 bin çay üreticisini değil, üç beş şirketi düşünerek belirlediğini ifade eden Sadık Turan, şunları kaydetti:

“Tarım Bakanı açıklanan fiyatın yaş çay alım fiyatı olduğunu üzerine basa basa vurguluyor. Yani ÇAYKUR açıklanan fiyattan, özel sektör de tutturduğu fiyattan alacak. Bakan da, Başbakan da biliyor ki, açıklanan fiyat taban fiyat değil, yaş çay alımında tavan fiyat olarak işlev görüyor. Çünkü özel çay şirketlerinin daha ucuza çay almaması için, çay üğreticisini koruyan bir düzenleme yok. Bakanlık yaş çay alım fiyatını belirlerken 200 bin çay üreticisini değil üç beş çay şirketini düşünerek belirliyor. Özel çay şirketleri de zaten ÇAYKUR’un açıkladığı fiyatın altında alım yapıyor. Hükümet piyasayı (yani şirketleri) koruduğu için mutlu. Çay şirketleri açıklanan fiyatın altında alım yaparak kârına kâr kattığı için mutlu. Fakat çay üreticisi mutsuz, çünkü hükümetin ‘serbest piyasa’ dediği tüccar değirmeninde öğütülen çay üreticisinin emeği ve alın teri oluyor.”

“ÇAYA TABAN FİYAT İSTİYORUZ”

Şirketlerin örgütlü ve bir arada, çay üreticisininse örgütsüz ve dağınık olduğunu vurgulayan Sadık Turan, şunları ifade etti:

“Çay üreticisi de, işçisi de örgütsüz. Üreticinin bölünmüşlüğü şirketlerin işine yarıyor. Çay fiyatı otomatiğe bağlandı, her sene 15-20 kuruş artış oluyor. 2013’te 1,35 lira, 2014’te 1,5 lira, 2015’te 1,70 lira ve nihayet 2016’da 1,90 lira fiyat verildi. Artış en fazla yüzde 12. Yani çay üreticisi ne harcarsa harcasın, ekmekten, elektrikten, çocuğun okul masraflarından, kiraya kadar gelen zamlarla harcamaları artsa da her sene artış 15-20 kuruş. Enflasyonu pinpon topundan hesaplayan devlet ile zorunlu ihtiyaçları için harcama yapan çay üreticisinin enflasyonu aynı değil.  ÇAYKUR yüzde 88 kâr etmiş ve Çaykur’dan daha ucuza yaş çay alan özel çay şirketlerinin kârı daha fazlayken, çay üreticisi bu kardan payına düşeni alamıyor. Çaya taban fiyat istiyoruz. Çünkü ancak taban fiyat emeğimizi ve alın terimizi korumamızı sağlayabilir. Taban fiyatı istiyoruz, çünkü ÇAYKUR’un açıkladığı çay alım fiyatı aslında tavan fiyat olarak işlev görüyor. Çay şirketlerinin açıklanan fiyatın altında yaş çay alımının yasaklanarak engellemesini istiyoruz.”

Kaynak: Çay üreticisinden tepki: Üç beş çay şirketinin insafına terk edildik!

Sarıyer Gözlem

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP