Duruşmanın yapılacağı salona avukatlar ve basın dışında kimse alınmıyor.
Geçen yıl 4 Kasım’da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘örgüt yöneticiliği’ suçlamasıyla yargılandığı ana davanın ilk duruşması, bugün Ankara’da görülecek. Demirtaş’ı savunmak üzere duruşmaya Türkiye’nin pek çok farklı kentinden bin 200’e yakın avukatın katılması bekleniyor. Duruşma Ankara Adliyesi’nden Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki bir salona alındı.
EDİRNE-ANKARA ARASI KELEPÇEYE RET
Demirtaş, hakkında açılan bir başka davada bir çeşit video konferans sistemi olan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla ifade vermek yerine duruşmaya katılmak istemişti. Ancak Edirne’den Ankara’ya kelepçeyle getirilmeye çalışılınca kelepçeyi reddetmiş ve duruşmaya katılmamıştı. Dolayısıyla Demirtaş’ın bugün yapılacak duruşmaya katılma ihtimali düşük olarak değerlendiriliyor.
SORUŞTURMA DİYARBAKIR’DA BAŞLATILDI: 142 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır’da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında ‘terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme’ suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
HANGİ SUÇLAMALAR YÖNELTİLİYOR?
HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında son 1 yılda 33 dava açıldı. Demirtaş’ın tutukluluğuna gerekçe olan ve ilk duruşması 7 Aralık’ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek ana dava, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.
TÜM HDP MİLLETVEKİLLERİ SİNCAN’DA OLACAK
Demirtaş’ı bin 250 avukat savunacak. Duruşmaya avukatların yanı sıra HDP’nin tüm milletvekilleri ve yöneticileri de katılacak. Ayrıca bazı uluslararası heyetler de duruşmayı izlemek için Sincan’da olacak.
“DEMİRTAŞ’I SAVUNACAK AVUKAT 1250, SALON 20 KİŞİLİK”
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın aktarımına göre, HDP Genel merkezinden yapılan açıklamada Demirtaş’ı 1250 avukatın savunacağını ancak, Sincan’da 20 kişi kapasiteli bir duruşma salonu tahsis edildiği belirtildi.
DURUŞMADAN NOTLAR
Sincan Cezaevi’nde görülmekte olan darbe girişimi duruşmasını izlemek isteyen gazetecilerin telefon ve bilgisayar ile salona girmelerine herhangi bir yasak uygulanmazken, hemen yan salonda bulunan Selahattin Demirtaş duruşmasını izlemek isteyen gazetecilerin bilgisayar ve telefonla içeri girmesine izin verilmedi.
Selahattin Demirtaş’ın duruşması, uluslararası katılımcıların, gözlemcilerin, milletvekillerinin güvenlik gerekçesiyle salona alınmamaları kararıyla başladı.
Duruşma salonuna getirilmeyen Demirtaş SEGBİS ile bağlanmayı kabul etmeyerek duruşmaya katılmadı. Demirtaş bizzat duruşmaya katılmak için Edirne Cezaevi’nden dilekçe gönderdi. Ayrıca Demirtaş, SEGBİS uygulamasına ilişkin yasanın iptali için mahkemenin AYM’ye başvurmasını ve bu nedenle yargılamada durma kararı verilmesini istedi.
HDP Genel Merkezi, Demirtaş’ın bugün yargılanacağı Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne 12 sayfalık bir dilekçe yazdığı ve dilekçesinde duruşmaya bizzat katılmak istediğini belirttiğini bildirdi. Demirtaş, 12 sayfalık dilekçesinin sonunda mahkemeden şu isteklerde bulundu:
SEGBİS konusunda CMK 196/4’ün değil, Avripa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6’ncı maddesinin esas alınarak, soyut yasa maddesi uyarınca ve gerekçesiz bir şekilde SEGBİS üzerinden duruşmaya katılmama yönünde verilen hukuka aykırı kararın geri alınmasını, duruşmada hazır edilmeme karar verilmesini,
Savunmamı üstlenecek yüzlerce avukat için yer tahsisini,
Duruşmayı izleyecek aile, sosyal çevrem, hasın, yerli ve yabancı izleme heyetleri, HDP Genel Merkez, il ve ilçe teşkilatlarından gelecek izleyiciler dikkate alınarak salonun tahsisini,
Duruşmada, avukatlarımla birlikte ve fiziksel yakınlık içerisinde oturacak şekilde salonun düzenlenmesini,
Duruşmada, dizüstii bilgisayar, tepegöz vb araçlarla görsel savunma yapacağımdan, salonun bu teknik imkanlarla donatılmasını,
Binlerce belge içeren yüzlerce dosyadan ibaret savunma araçları ile duruşmaya katılacağımdan, savunmamı yapacağım yere, önümde duracak şekilde ve makul büyüklükte bir masa konulmasını talep ediyorum.
Dışarıda bekleyen yurttaşlarla söyleşi yapıldığını gören polis, Ankara Valiliği’nin basın açıklamasını yasakladığını ve müdahale edeceği yönünde uyarıyor.
Av. Karaman: Demirtaş, daha öncelerde de olduğu gibi SEGBİS sistemi üzerinden duruşmaya katılmayacağını belirtmiştir. Olağan dışı bu yargılama usulü kabul edilemez. Yargılama tarihinde bir ilk olduğu düşüncesiyle belirtiyorum. Sn. Demirtaş birkaç gün öncesine kadar hangi mahkemede yargılanacağını dahi bilmiyordu. Haziran ayından bu yana usulen dahi tutukluluk incelemesi yapılmamıştır.
Demirtaş’ın savunmanlığını üstlenmek adına duruşma salonunda hazır bulunan avukatlara, hakim “Herkesin konuşmak istemesi durumunda avukat kısıtlaması getireceği” uyarısında bulundu..
Av. Ercan Kanar: Eğmeden, bükmeden gerçekleri ortaya koymalıyız. Siyasi öç alma saikiyle süreç yürütülmüştür. İnsanlık yüzlerce yıllık mücadele sonucu hukuki bağışıklıkları teminat altına almıştır. Basite almamak gerekir. Eğer bir soruşturmaya siyasi faktörler dahil olmuşsa o bir zehirdir. Hukuk devleti ilkesinin tarafsızlık ve nesnelliği ortadan kalkmıştır. Siyasi direktiflerle hesaplaşma yolu olarak yargı seçilirse meşruiyet ortadan kalkar.