Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin’in açıkladığı, müfredatla ilgili yeni yol haritası tartışma yarattı. Tekin’in ses getiren açıklamalarını değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Sadece ders saati azaltma ya da çoğaltma müfredat değişikliği değildir. Siyasal yönlendirmeler çerçevesinde yapılacak bir müfredat değişikliği sorun çözmekten çok yeni sorunlar yaratır. Sadeleşme bahanesiyle müfredata daha çok dinselleşme ayarı mı verilecek?” diye sordu.
Müfredat değişikliği
Müfredatın basitleştirileceğini, böylelikle eleştirilerin ortadan kalkacağını, hepsinin cevabını bulacağı yeni bir sürece girdiklerini kaydeden Tekin, “Temel hedefimiz müfredatımızı basitleştirmek, hacmini daraltmak, bilgiden çok analiz yeteneklerini geliştirecek bir müfredata kavuşturmak” diye konuştu.
Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayına sunularak yürürlüğe konulacak müfredat değişikliğine ilişkin BirGün’e konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Karaca, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Cumhurbaşkanı’nın istediği müfredat değişikliklerini yapması için Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı görevine atandığını anımsatarak, yeni düzenlemenin daha çok dinselleşmeyle sonuçlanacağı kaygılarını dile getirdi.
Müfredat değişikliği sorunları çözmez
Eğitimde bir çok başlığın yeniden düzenlenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Karaca, şunları söyledi:
‘’Öncelikle 4+4+4 modeli yeniden tartışılıp yeni bir düzenleme yapılmalıdır. 4+4+4 modeli ile açığa çıkan eğitimde dinselleşme konusu çözülmelidir. Bir takım cemaat ve tarikatlarla yapılan sözleşmelerden vazgeçilmelidir. Meslek okulları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılarak üniversite ile birleştirilmesi konusunda yeni bir çalışma yapılması gerekiyor. Üniversiteye geçiş sistemi ile ilgili yeni bir düzenlemenin yapılmalıdır. Eğitim sınav odaklı olmaktan çıkarılmalıdır. Okul öncesi eğitim mutlaka zorunlu hale getirilmelidir. Öğretmen atamaları, öğretmen yetiştirmenin yeniden düzenlenerek öğretmen açıklarının kapatılmalıdır. OECD ülkeleri arasında eğitime en düşük bütçeyi ayıran ülke olmaktan çıkılmalıdır.”
Yapılması gereken çok fazla iş olduğunun altını çizen Karaca, “Sadece müfredat değişikliği yaparak başarılı sonuç alınamaz. Müfredatı değiştirmek buz dağının görünen yüzünün bir parçası ile uğraşmaktır. Eğitimdeki problemler buz dağı gibi önümüzde duruyor. Müfredat da dahil olmak üzere bütün sorunların konuşulması, tartışılması gerekir” diye konuştu. Karaca, siyasal yönlendirmeler çerçevesinde yapılacak bir müfredat değişikliğinin sorun çözmekten çok yeni sorunlar yaratacağını vurguladı.
Eğitimde dinselleşme mi artacak?
Eğitimde yaşanan dinselleşmenin her geçen gün arttığını belirten Karaca, müfredatta yapılacak sadeleşme ile ilgili MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in sözünü ettiği “eleştirilerin ortadan kalkacağı” iddiasını anlayamadıklarını söyledi. Özellikle fen dersi ya da felsefe gibi derslerin adım adım gerçekleşen düzenlemelerle saatlerinin azaltıldığını anımsatan Karaca, şöyle konuştu:
“Müzik, resim, beden eğitimi gibi derslerin saatleri tamamen kısaltıldı. Düşünceye yönelik derslerden kalan kırıntının da kaldırılması da mı hedefleniyor bilmiyoruz. Bütün bunlarla ilgili bir düzeltmeden çok siyasal iktidarın da zorlaması ile müfredatta bir şekillenme mi yaşanacak? ”
MEB’in bütün eğitim çevreleri ile birlikte ne planlanıyorsa tartışması gerektiğini söyleyen Karaca, ” MEB, eğitim çevreleri ile bir araya gelmezse bizlerle açık açık konuşmazsa mevcut sorunlar çözülmediği gibi yeni sorunlar da açığa çıkabilir” dedi.
Sendikalarla görüşülmelidir
Eğitim Sen ile hiçbir görüşme yapılmadığını bildiren Karaca, “Bu müfredat değişikliğinin içeriği nedir? Sadece ders saati azaltma ya da çoğaltma müfredat değişikliği değildir. Müfredat değişikliği ilkokulda, ortaokulda, lisede işlenecek derslerin içeriği ve bunlarla ilgili düzenlemedir. Bunun içeriği nedir? Bunların konuşulup paylaşılması gerekiyor. Bizim önerimiz açık; laik bilimsel eğitim temelinde müfredat değişikliği de dahil bütün problemler eğitim çevrelerine ve sendikalara açık olarak yapılmalıdır” diye konuştu.