Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, en az 97 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili tüm haberler yayın yasağı getirdi. Karar RTÜK’e gönderildi.
Hukukçulardan çok sert yasak tepkisi
Karar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından 14 Ekim’de medya kuruluşlarına “ivedi” ibaresiyle bildirildi.
Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük imzalı kararda, “soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel, sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren her türlü medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasına yasaklanmasına karar verildiğinden, söz konusu kararın infaz edilmesi için gereği rica olunur” denildi.
CUMHURİYET’İN YAYIN ÇİZGİSİ DEĞİŞMEYECEK
Ankara katliamıyla ilgili her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınlara yasak gelmesinin ardından Cumhuriyet Gazetesi olarak yayın yasağına uymama kararı aldık. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yayın yasağıyla ilgili olarak Cumhuriyet’in yayın çizgisini Twitter’ından şöyle duyurdu:
Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yayın yasağıyla ilgili Cumhuriyet’in tavrına şu açıklamayı yaptı:
“Misal, bir hakim çıkıp da bir sanık hakkında idam kararı verse buna uyulmasını mı bekleyeceğiz? Yayın yasağı diye bir kararın da hukuken bundan bir farkı yoktur. Bu ülkede, bir hakimin verdiği tahliye kararının bile savcı tarafından yok hükmünde sayılıp uygulanmadığını biliyoruz. O halde, kanunda ve hukukta yeri olmayan bir talimatı, sırf görünüşte hakim kararı var diyerek niye uygulayalım? Kusura bakmasınlar, biz bu yayın yasağı kararını çöpe atıyoruz. Yürütülen soruşturma elbette gizlidir, kanun da bunu düzenliyor ve hangi sınırlar içinde kalınması gerektiğini yazıyor, bunu biliyoruz ve elbette dikkate alırız. Yayın yasağı ise bizim için yok hükmündedir.”
İŞTE MAHKEME KARARLARI