evden eve nakliyatistanbul evden eve nakliyat
sarıyer eşya depolama
Katliamda MTTB izi 
14 okunma

Katliamda MTTB izi 

ABONE OL
23 Aralık 2016 10:37
Katliamda MTTB izi 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Kahramanmaraş’ta 19-26 Aralık 1978’de 100 üzerinde kişinin öldüğü katliamın fitilini ateşleyen olay, 19 Aralık’ta Çiçek Sineması’nda “Güneş Ne Zaman Doğacak” filminin gösterimi sırasında bomba atılması oldu. Sağ kesimin izlediği film sırasında yaşanan patlama sonrası dışarı çıkanlar, “Solcular sinemayı bombaladı” söylentisiyle CHP İl Binası ve solcuların ev ve işyerlerine saldırdı. Katliamın en kritik düğümünü bu film gösterimi ve bombalanması oluşturuyordu. İşte MİT’in 12 Eylül davası için gönderdiği yüzlerce belge arasından çıkan bir belge, katliamı başlatan süreçte Milli Türk Talebe Birliği’nin (MTTB) rolünü ortaya çıkardı. 28 Aralık 1978 ve “37940” sayılı belgede MİT, 21-25 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta yaşananları raporlaştırdı.

Belgede, Çiçek Sineması’nın bombalanmasına ilişkin şu bilgiler verildi:

‘FİLMİ İZLEYİN’ TELKİNİ: Aşırı sağın Maraş’taki etkili kuruluşlarından Milli Türk Talebe Birliği’nde 16 Aralık 1978 günü yapılan bir seminer toplantısında ülkücü unsurlarla da işbirliği yapılarak Maraş’taki Çiçek sinemasında “Güneş Ne zaman Doğacak” adlı filmi oynatılması karar ve uygulaması sağ çevre için faydalı görülmüştür. Filmin hazırlanmasında katkısı olduğu bildirilen Hacı Ali Kertmen bu tarihte İstanbul’dan K.Maraş’a gelmiş ve sağ kesimden çok sayıda seyircinin filmi izlemesi yolunda telkinlerde bulunmuştur.

CHP BİNASINA SALDIRI: Bahse konu film, 19 Aralık 1978 günü K.Maraş’ta Çiçek Sineması’nda oynatılırken saat 20:45’de seans arasında ön sıralarda bir patlama vuku bulmuş, altı kişi yaralanmış ve seyirciler hemen sinema yakınındaki PTT binasına ve bilahare de taş ve sopalarla CHP binasına saldırmış, cam ve çerçeveler kırılmıştır. Bir de polis otosunun tahrip edildiği olaylar kısa süre sonra güvenlik kuvvetlerinin müdahalesiyle önlenmiştir.

TANSİYON YÜKSELDİ: 19 Aralık 1978 tarihinde Çiçek Sineması’na atılan patlayıcı maddede çok sayıda kişi ölebilirdi. Sinema sağcı bir sinemadır. Bu olaydan sonra sağcı gruplar halk arasında sinemaya atılan patlayıcı maddenin sağcıları katletmek üzere kasıtlı olarak atıldığını yaymışlardır. Halkın tansiyonu bu hareketten sonra yükselmeştir.

FIRSAT OLARAK KULLANILDI: Patlama olayı sağ kesimde misilleme yapmak için bir fırsat olarak kullanılmak istenmiş, nitekim 21 Aralık 1978 tarihinde yapılan toplantıda aşırı solculara “Düzen” adlı filmin oynatılması halinde misilleme yapılması kararlaştırılmıştır. Bu kararın alınması esnasında ÜGD Başkanı Mehmet Leblecici ve isimleri öğrenilemeyen beş ülkücü şahıs katılmıştır.

BİRLEŞTİRİCİ OLDU: Bir diğer husus da patlayıcı maddenin tahrip gücünün zayıf olması ve patlamanın seans arasında meydana gelmesi, büyük seyirci çoğunluğunun sağ kesim mensubu bulunması, olayın bizzat sağcılar tarafından düzenlenmiş olabileceği ihtimalini de ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu olay K.Maraş’ta sağ kesim üzerinde son olayların meydana gelmesinde kendi taraftarları arasında birleştirici ve aksiyona sebep olacak kadar hislerin güçlenmesine neden olmuştur.

 

Kahraman başkanıydı

MTTB’nin bir dönem başkanlığını, TBMM Başkanı İsmail Kahraman da yapmıştı. Darbe öncesi “Komünizmle mücadele” iddiasında bulunan MTTB’nin üyeleri arasında şu an AKP’de üst düzey görev yapan çok sayıda kişi biliniyor.

 

Kaynak: Katliamda MTTB izi 

Sarıyer Gözlem

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP