Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili düzenlemeler hakkında NTV’de konuştu. Ağbal, ‘Taşeron işçiler geriye dönük bir hak talebinde bulunamayacaklar. Kamuda geçici işçi statüsünde çalışan işçiler, taşeron işçilerin ulaşmak istedikleri haklara zaten sahipler. Bu yüzden onlarla ilgili ek bir çalışmamız yok’ dedi
Maliye Bakanı Naci Ağbal bugün (23 Mart) NTV’de Ahmet Davutoğlu’nun, “İster asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah” sözleriyle ilgili açıklamada bulundu.
Ağbal, “Bu kişiler özel sözleşmeli personel olacak. 3 yıl da bir sözleşme yenilecek. 3 yıllık arayla bu statüler yenilenecek. Kadroya alındıktan sonra üç yıl sonra sözleşmeler yenilecek. Kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, işçi statüsü var. Yani bu yeni bir statü. Bu kişileri memur kadrosundan almıyoruz. Bu kişileri özel sözleşmeli personel olarak kadroya alacağız. Ama kamuda çalışan, kamu bünyesinde çalışan, yeni statüde çalışacaklar” dedi.
‘Kadro için işçiye sınav’
“Taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaş sınırı aramıyoruz. Geçiş sırasında güvenlik değerlendirmesi yapılacak” diyen Ağbal şunları söyledi:
Kadroya alınanlar işlerini yapmaya devam edecekler. Kadroya alırken bir sınava tabi tutacağız, bu sınavı her kurum kendisi yapabilir ya da ÖSYM yapabilir. Kamuya alınması uygun görülen personel için aracıları aradan çıkartacak doğrudan istihdam yapacağız. Belediyelerin şirketlerinde istihdam edilmiş kişileri bu kapsama almıyoruz. Bu kişiler zaten bir belediyenin şirketinde çalışıyorlar. Biz taşeron çalışanları bir belediyenin şirketinde çalışanlarla aynı seviyeye getiriyoruz. Bizim önceliğimiz hali hazırda kamuda çalışmayan kişileri kamuya almaktır.
‘Taşerona geçmişe dönük hak talebi yok’
Ağbal,”Taşeron işçiler geriye dönük bir hak talebinde bulunamayacaklar. Kamuda geçici işçi statüsünde çalışan işçiler, taşeron işçilerin ulaşmak istedikleri haklara zaten sahipler. Bu yüzden onlarla ilgili ek bir çalışmamız yok. Bundan sonra işlerimizi hizmet alımı yoluyla değil istihdam ettiğimiz personel aracılığıyla yapacağız. Konunun yasal düzenlemesini bir iki hafta içinde ele alacağız. Taşeron işçiler bilmeli ki bu süreç başladı, süreç tamamlanana kadar da taşeron olarak çalışmaya devam edecekler. Personel alımı kademeli olmayacak herkes aynı anda aynı işleme tabi tutulacak” dedi.
Yaklaşık 720 bin civarında bakanlıklarda, özel bütçeli idarelerde, döner sermayelerde, belediye ve il özel idareleri ile KİT’lerde çalışan personel bulunuyor” diyen Ağbal, şunları söyledi:
Yapacağımız kanuni düzenleme bu kurumlarda çalışan personeli kapsıyor. Bunu genişleterek yardımcı işlerde çalışanları da kapsayacak hale getireceğiz. Bu kapsamda kamuda istihdam edecekleri kişilerin “özel sözleşmeli personel” statüsünde olacaklar. Yeni bir statü getiriyoruz. Bundan sonra kamuda, özellikle yardımcı işler başta olmak üzere, ihtiyaç duyulan alanlarda personel istihdamını sağlamak üzere yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü bu. Dolayısıyla geleceğe dönük olarak yeni bir sistem kuruyoruz.
Bir defaya mahsus olmak üzere yeni kurulan bu sisteme mevcut çalışan işçilerin geçişini sağlayacak şekilde düzenleme yapılacağız. Biz burada kişileri kamuya alıyoruz ama almış olduğumuz statü, özel sözleşmeli personel statüsü olacak. Emeklilik yaşı geçenler yasadan yaralanamayacak.
Yaptığımız yasal düzenleme hazırlığında 12 ay boyunca, sürekli bir şekilde ve tam zamanlı olarak çalışanları öngörüyoruz. Dolayısıyla bütün mesaisini bulunduğu kamu kurumundaki işe hasreden çalışanlarımız bu düzenlemeden yararlanacak. 6 aylık bir çalışma dönemi için, geçici bir süre olabilir, 3 aylık bir çalışma süreci olabilir. İş, geçici nitelikte olduğu için zaten o kadar süreyle alınmıştır. Bu kişiler bu kanundan yararlanamayacaklar.
‘Belediye işçisine kadro yok’
Ağbal, belediye ya da belediyenin bağlı kuruluşunda asıl işveren yanında çalışanların kapsama alınacağını, belediye şirketlerinin ise kapsamda olmayacaklarını belirterek şunları kaydetti:
Belediye şirketlerinde çalışanların taşeron işçisi statüsü taşımıyor. Taşeron firma yanında çalışan kişileri belediye şirketlerinde çalışanlarla aynı noktaya getiriyoruz. Onları da mevcut veya kurulacak şirketlerin bünyesine alacağız. Dolayısıyla halihazırda bir belediye şirketinde çalışıyorsa kişi, zaten bugün var olmak istenen nokta sağlanmış durumda. Bu durum belediye iktisadi teşebbüsleri için de geçerli. Burada arzuladığımız halihazırda kamuda çalışmayan kişilerin kamuya alınması. Sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edeceğiz. Zaman zaman kadro kavramını kullanıyoruz ama bunu genel olarak bütün kamuda istihdam edilen personel manasında anlamak lazım. Bu arkadaşlarımız sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekler. Bu kişiler emekli oluncaya kadar da bu pozisyonlarda çalışmaya devam edecekler.
Kaynak: Maliye Bakanı: ‘Taşeron işçi ilk sınava girsin sonra kadro veririz’