Yıl M.Ö. 247…
Kartaca’da bir bebek sesi yükselir.
Barca ailesine yeni bir üye dahil olmuştur.
Kartaca ordusu ile Sicilya Adası’nda, Roma ordularına karşı zaferler kazanan Hamilcar Barca ilk kez baba olmanın heyecanını yaşıyordu. Acaba tahmin edebilir miydi ki, bu doğan bebeğin ileride kendisinden daha büyük bir komutan olacağını ?
9 yaşındaydı, o yemini ettiğinde..
Hamilcar Barca, Akdeniz egemenliğini kurmak için tanrıları Esmun (savaş) ve Baal (güneş) için kurban kestiriyordu. Birdenbire oğluna döner ve sorar:” Benimle birlikte savaşa gitmek ister misin ?” . ” Evet ” der. Bunun üzerine Hamilcar Barca :” Öyleyse elini kurbanın üstüne koy ve Romalılardan ölünceye kadar nefret edeceğine yemin et.” Bu tarihi an, onun hayatı için büyük bir dönüm noktasıydı. Gururla elini kurbanın üstüne koyar ve “Ölene kadar bütün Romalılardan nefret edeceğime yemin ederim!” der.
Bundan sonra genç Kartacalı Romalıların azılı düşmanı olur ve yeminine ölene dek bağlı kalır.
Babası onu İspanya’ya götürür ve Romalılar’a karşı verilen 1. Pön Savaşı olarak adlandırılan savaşta ilk kez tecrübe kazanır. Sonrasında iyi bir asker olarak yetiştirilir.
18 yaşına geldiğinde…
Savaş meydanındayken, hiç beklenmeyen bir anda babası, büyük komutan Hamilcar Barca hayatını kaybeder. Kardeşi Hasdrubal Barca’nın desteğiyle, Kartaca’nın Hispanya ordularının başkomutanı olur. ( Hispanya, o dönem İspanya’nın bulunduğu İber Yarımadası’na verilen isim. )
Fakat o babasından farklı bir yol izlemeye karar verir. Babası gibi Roma İmparatorluğu’na deniz üzerinden saldırarak değil, Hispanya’yı üs olarak kullanıp karadan saldırılar düzenleyecektir. Bunun için ortak düşmanları Romalılar olduğu için Galyalılar ile dostluk kurar.
Önce 8 aylık bir kuşatma sonucu Hispanya’daki Saguntum şehrini alır.
Sonra Romalıların da kendisine karşı savaş ilan ettiğini duyunca ordusunun bir bölümünü Kartaca’ya yollar, bir bölümünü Hispanya’da kardeşi Hasdrubal Barca yönetimine bırakır. Kendisi ise 50.000 piyade, 9.000 süvari ve 37 fil ile İtalya’ya doğru yola çıkar.
Rhone nehrini geçtikten sonra, Scipo komutasındaki Roma ordusunu Alp Dağları’na doğru bir kavis çizerek atlatmayı başarır. Buradan güneydeki Po ovasına ilerler. Kartaca ordusunu Po ovasında yakalamak isteyen Romalıları büyük bir manevrayla gerilerinde bırakır.
Sonunda Kartaca ordusunu takip eden Roma ordusunu tuzağa düşürerek kılıçtan geçirir. (M.Ö. 217) Campania şehrini de yakıp yıktıktan sonra, şaşırtıcı biçimde Roma’yı es geçerek Güney İtalya’ya yönelir. Capua ve Cannae’de Roma ordularını bozguna uğratır.
Cannae muharebesi Roma için adeta yıkımdır. Çünkü bu savaşta Kartaca ordularını yalnızca 5.000 kayıp verirken Roma’da kayıp 75.000 idi. 10.000 Romalı esir düşerken, sadece 1000 Romalı canını kurtarabilmiştir.
Tarihe “Fabian Stratejisi” olarak geçen bu stratejiden dolayı “Stratejinin Babası” olarak kabul edilir. ( Fabian Stratejisi denilmesinin sebebi, Roma konsülü Fabius’un sürekli olarak Kartaca ordularını yakalayamayıp, takip etmesidir )
Üst üste alınan yenilgilere rağmen Roma konsülü tekrarda Fabius seçilir. Fabius, M.Ö. 209’da Kartaca’dan Torentum’u geri alır.
Daha sonra Hispanya’dan yardıma gelen Hasdrubal, ordusuyla birlikte yenilgiye uğratılır ve savaş alanında öldürülür.
Romalı komutan Scipo, Kartaca’ya yönelince, babasından sonra kardeşini de kaybeden Kartacalı komutan M.Ö. 202’de Zama’da bozguna uğrar. Bunun üzerine Roma ile barış yapılır ve o da 36 yılın ardından Kartaca’ya döner.
İlk kez yenilmişti..
Roma’yı titretmişti..
Ama şimdi yapılan barış antlaşmasından dolayı sürgüne gitmek zorundaydı. Çünkü Roma İmparatorluğu onu esir olarak istiyordu.
Sürgünü Anadolu’da geçmişti.
Kimi kaynağa göre sürgünü sırasında Bursa şehrini kurmuştu..
Öldüğünde 64 yaşındaydı..
Onun “Fabian stratejisi” Kurtuluş Savaşı sırasında, Mustafa Kemal Atatürk tarafından uygulanmıştı ve başarıyla sonuçlanmıştı.
Atatürk, onun mezarının bulunmasını sözlü vasiyet bile etmiştir.
Mezarı, TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde yapılan su şebekesi kazısı sırasında ortaya çıkan mezar olduğu sanılmaktadır. (1981)
Roma ordularını mahveden, Roma İmparatoru’nun çok merak ettiği, Stratejinin babası o efsane komutan kim mi?
HANNİBAL BARCA !