Fransa’da Laiklik ve Cumhuriyet Komitesi’nin verdiği ödüle değer görülen Fazıl Say’ın ödül konuşmasını okurlarımızla paylaşıyoruz.
1991’de Fransa’da kurulan Laiklik ve Cumhuriyet Komitesi (Comite Laicite Republique) tarafından bir yabancı bir de Fransız yurttaşa verilen Laiklik ve Cumhuriyet Ödülü’nün bu yılki sahibi Türkiye’den Fazıl Say oldu. Ödül dün akşam Paris Belediye Sarayı’nın Başkanı Anne Hidalgo’nun ev sahipliğinde Başbakan Manuel Valis’in de katılımıyla, gazetemiz köşe yazarı, besteci ve piyanist Fazıl Say’a verildi. Önceki gün, Twitter hesabında “Paris. Yarın benim için mühim bir gün,” mesajını paylaşan Fazıl Say’ın ödül konuşması, şöyle:
“Sevgili dostlarım, Bana bu ödülü layık görmenizden onur duyduğumu söyleyerek sözüme başlamak isterim.
‘Laiklik’, benim memleketim Türkiye’de, cesur lider Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir kavramdır. Bizler için laiklik bilimde, sanatta, sporda, her şeyde dünya yarışında var olmak isteyen Türkiye insanlarının, farklı inançlara ve farklı etnik kökenlere dağılmış halkına, eşit insan hakları veren, tüm inanışlara ve inançsızlara adil hak tanıyan, her tür felsefi düşünceyi özgür kılan bir üst adalet idi.
Hepiniz biliyorsunuz ki, bu durum son yıllarda vahim bir şekilde değişime sürüklenmektedir. Özellikle son birkaç yılda olup bitenler tam bir trajedidir. İnsanlardaki ‘özgürlük isteği’ hatırlarsınız tüm Türkiye’de haftalarca süren ‘Gezi Parkı’ demonstrasyonlarında tüm dünyaya ulaşmıştı. Şunu eklemeliyim, daha birkaç gün önce Gezi Parkı eylemlerine katılan 300’e yakın kişi hapis cezalarına çarptırılmıştır.
Bu konuda ben de Gezi Parkı olaylarında yaşananları orkestral müzik eserleri ile anlatmıştım.
‘Hukuk işlemiyor’
Ben, hatırlarsanız sosyal medyada Hayyam’ın bir rubaisini retweet ettiğim için 10 ay ceza almıştım. Burada yüzlerce, binlerce örnek verebiliriz ki, benim ülkemde hukuk artık hiçbir şekilde işlememektedir, ‘laiklik’ ise yok olmak üzeredir.
Son aylarda artan terör olayları ile yüzlerce suçsuz insan hayatını kaybetmiştir, kontrol tamamen yok olmuştur, suçluların siyasi bağlantıları karanlıkta kalmış, ülkede yaşayan tüm insanları büyük bir korku ve geleceğe yönelik endişe sarmıştır.
Türkiye tarihinin en zor dönemindedir. Usta rejisör Tarkovski’nin çok sevdiğim bir cümlesi vardır; ‘Dünya mükemmel olmadığı için sanat var’
Bütün bu terör olaylarının, bu siyasi çıkarların, bu mülteci trajedilerinin sadece bir din uğruna yapıldığına inanmak hepimiz için imkânsızdır.
21. yüzyılın başında bu kadar tepkili bir terör zihniyetinin bu kadar insanlık dışı bir noktaya varmış olması, hepimiz için bir dramdır.
Bu durumun oluşmasının suçluları hem Doğu’da ve hem Batı’daki güç dengeleridir.
Bu ‘mükemmel olmayan dünyada’ sanatımız ile gerçekte ne kadar yapıcı olabileceğimizi zaman gösterecek.
Ama bu dünyanın, çocuklarımıza torunlarımıza bırakmak istediğimiz iyi ve barış içinde bir dünya olması için artık hepimiz çok şey yapmalıyız, tehlike büyüktür ve tehlikenin farkındayız.
Saygılar sunarım.”
Yargıtay hapis cezası kararını bozdu
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say’ın 2012 yılında kendisine ait Twitter hesabında Ömer Hayyam’a ait bazı mısraları paylaştığı için “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçundan aldığı 10 aylık hapis cezası kararını bozdu. Daire, Say’ın paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti. Daire verdiği kararın gerekçesini önümüzdeki günlerde açıklayacak. Bozma kararından sonra dava dosyası yerel mahkemeye gönderilecek. Yerel mahkeme Yargıtay’ın kararını kabul ederse, Fazıl Say hakkındaki suçlamadan beraat edecek.
cumhuriyet